Certificeringstraject sportduikerartsen als eerste digitaal

Uniek moment voor de NOB ( Nederlandse Onderwatersportbond) en de SCAS . De NOB en de SCAS zijn verheugd aan te kunnen kondigen dat er in goede samenwerking een certificeringstraject voor de sportduikartsen is ontwikkeld. Het eerste traject dat binnen de SCAS digitaal, via PE-online, kan worden doorlopen.

foto Doel: Waarborgen van de kwaliteit van de duikkeuring en het advies voor de doelgroep de Nederlandse sportduiker.

Ter gelegenheid van het nieuwe certificeringstraject voor de sportduikartsen geeft de SCAS graag het woord aan John Geurts, voorzitter van de NOB.

De Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) heeft een jarenlange traditie in het ondersteunen van artsen die keuringen voor sportduikers verzorgen. Dat is niet verwonderlijk: de bond is immers van mening dat het van groot belang is dat duikers zich zowel bij de start van een duikopleiding als gedurende hun duikloopbaan goed laten keuren. Daarom houdt de NOB nog steeds vast aan een officiƫle keuring en vinden we het niet voldoende als een duiker zijn of haar eigen medische verklaring invult.

Dit standpunt heeft natuurlijk consequenties: de kwaliteit van de keuringen - en daarmee de duikmedische kennis van artsen - moet namelijk gewaarborgd worden. De Medische Commissie van de NOB geeft daarom regelmatig adviezen betreffende duikkeuringen. Als gevolg daarvan heeft de NOB al driemaal een geactualiseerde versie van haar keuringsrichtlijnen uitgegeven. Via symposia wordt bovendien de laatste stand van zaken aan artsen overgebracht.

De NOB zet nu een volgende stap: in samenwerking met de Stichting Certificering van Actoren in de Sportgezondheidszorg (SCAS) is een speciaal certificeringsysteem ontwikkeld voor artsen die sportduikers keuren. Op die manier wordt duidelijk welke arts voldoende van hyperbare geneeskunde weet om duikers een goed advies te kunnen geven. Deze stap heeft overigens een innovatief tintje: sportduikartsen zijn namelijk de eerste artsen die binnen de SCAS gebruik kunnen maken van PE-online.

De NOB is erg tevreden over deze nieuwe ontwikkelingen en de samenwerking met de SCAS. Wij zullen artsen met een dergelijke aantekening dan ook met een gerust hart aan duikend Nederland aanbevelen!

John Geurts

Voorzitter NOB